Hlášení z rekondičního pobytu pro osoby s Parkinsonovou nemocí 26. 6.-5. 7. 2015

Opět jsme se sešli na Gradlu – 45 členů Parkinson klubů z Plzně, Českých Budějovic a Prahy, parta přátel a kamarádů. Prožili jsme spolu nádherný čas, plný setkání, vzájemného naslouchání a povídání, radosti a souznění, učení a předávání… Nechyběly ani umělecké zážitky, neboť členové plzeňského klubu předvedli v orginální choreografiii Labutí jezero.

Pro smích a dobrou pohodu jsme všichni tak trochu pozapomněli na zdravotní obtíže a starosti všedních dnů. Denně probíhala cvičení s fyzioterapeutkou a s klinickou logopedkou a denně probíhala i nejrůznější klání – petang, šipky, člověče nezlob se, výroba koláží…

Výborná domácí kuchyně a vstřícný a milý personál na Gradlu, to byly jen třešničky na dortu rekondičního pobytu, pozlaceného horkými slunečními paprsky. I na básně došlo, neboť ve vlastních řadách máme zdatné poety.

Obzory všech pak byly rozšířeny přednáškou plzeňského neurologa a přednáškou člena Horské služby, který si sebou přivedl své dva psí parťáky. Poslední večer účastníky pobytu neminul ani společenský tanec a humorné skeče, který si každý klub předem připravil. Nové informace přinesla odborná přednáška klinické logopedky na téma Poruchy polykání a logopedická intervence u osob s Parkinsonovou nemocí.

Konec dobrý, všechno dobré.